Tips
Laura Knoops
Tips
04/06/2025
4 min
0

De do’s en don'ts met paddockplaten

04/06/2025
4 min
0

Wat zijn paddockplaten

Paddockplaten zijn stevige kunststof. Met behulp van paddockroosters kun je de bodem stabiliseren, de draagkracht vergroten en beschermen tegen verdichting.

Wat is de werking van paddockplaten

De functie van Paddockplaten is drieledig:

  • Beschermen en versterken van de onderlaag
  • Stabiliseren van de toplaag

Bescherming van de onderlaag

Paddockplaten vangen de piekbelasting op die paardenhoeven uitoefenen op de bodem. Ze zorgen ervoor dat de puntsgewijze druk gelijkmatiger verdeeld wordt. De bodem wordt op die manier minder zwaar belast. De kans op en de mate van verdichting is dan vele male kleiner. De bodemstructuur blijft goed en dus ook de waterdoorlaatbaarheid.

Stabiliseren van de toplaag

Paddock platen hebben ook een stabiliserende en versterkende werking van de bovenlaag. Zodat deze prettig en gemakkelijk beloopbaar is. Voor een optimale hoefgezondheid, heeft zand het beste wat meer stevigheid. Het geeft anders te weinig tegendruk aan de hoef. Zeker op voerplekken kan dat leiden tot extra druk op de teen. Paarden brengen tijdens het eten hun gewicht vaak meer naar voren, waardoor de teen dieper in het zand zakt.

Voordelen op een rij:

  • Weinig tot geen voorbereidend grondwerk nodig.
  • Vrij eenvoudig zelf te plaatsen.
  • Ze zijn verplaatsbaar, je kunt ze dus meenemen naar een andere huurweide bijvoorbeeld.
  • Duurzaam, de roosters zijn van gerecycled kunststof, herbruikbaar en gaan lang mee. Ideaal voor paarden die graven.
  • Je voorkomt dat de paarden dieper kunnen graven dan de roosters, maar je kunt de paarden nog wel een fijn zandpakket geven.


Welk paddockrooster kies je?

Wat de beste keuze is in jouw situatie hangt af van verschillende factoren.

Belasting

Is de belasting op de bodem en de paddockplaten erg hoog of laag? Wanneer je meer dan 1 paard per 300 m2 paddock oppervlak hebt lopen spreek ik van een hoge belasting. Ook wanneer je de paddock of track belast met bijvoorbeeld (mini)tractor dan is de belasting hoog. Tot slot kan het nog zijn dat je echt zware paarden hebt lopen, zoals trekpaarden. Ook dan is de belasting op de paddockroosters al snel vrij hoog. Kies dan voor de zwaardere kwaliteit roosters, zoals het G4 rooster of de MP55 modderplaat.

Waterafvoer

Is de waterafvoer al goed op orde of kun je de waterafvoer optimaliseren, dan kun je goed uit de voeten met de G4 paddockplaten. Heb je geen mogelijkheid om de waterafvoer te verbeteren, dan kom je al snel uit op de MP55 modderplaten.

Ondergrond

Is de bestaande bodem stevig, draagkrachtig en goed waterdoorlatend? Dan kun je met minimaal voorbereidend grondwerk aan de slag. Het volstaat dan vaak om als voorbereiding te egaliseren en eventueel een non-woven geotextiel aan te brengen. Afhankelijk van de belasting gebruik je dan het beste het G4 of MP55 rooster. Is de ondergrond een smurrie van modder, mest en hooiresten? Dan raad ik aan deze laag toch echt eerst te verwijderen. Je kunt daarna een funderingslaag aanbrengen van betonpuin, gebroken steenslag of brekerzand. Wanneer je sowieso een funderingslaag moet aanbrengen, is het G4 rooster de degene met de beste prijs/kwaliteit verhouding.

Hoe breng je paddockplaten aan?

Er zijn twee manieren waarop je paddockplaten kunt aanleggen mét en zonder funderingslaag. Welke optie je kiest is afhankelijk van de bestaande situatie, het gebruik, de mogelijkheden, het budget en beoogde eindresultaat. Als je er ten alle tijden zeker van wil zijn dat de ondergrond moddervrij is, dan werk je beter met een funderingslaag.

Met fundering

Op de bestaande bodem( al dan niet na 10-30 ontgraven) breng je een funderingslaag van betongranulaat of grove steenslag aan. Daarop breng je een egalisatielaag aan van zand aan. Vervolgens leg je de paddockroosters. Die werk je af met nog een laag zand. Wanneer je kiest voor deze constructiemethode, werk je het beste met de G4 paddockplaten.

Zonder fundering

Dit is een on-top constructie methode. Je brengt enkel een egalisatielaag van zand aan op de bestaande bodem. Daarop leg je roosters en die werk je af met een toplaag van zand. Bij lage belasting en goede waterafvoer kun je deze aanlegmethode combineren met de G4 roosters. Kun je de waterafvoer niet optimaal krijgen of is de belasting hoog? Dan gebruik je het beste de MP55 modderplaten. Ook wanneer de ondergrond op dit moment uit modder bestaat, omdat je vergeten bent in de droge maanden maatregelen te treffen en midden in de winter in de moddermalaise bent beland, gebruik je de MP55 modderplaten. Probeer de modder dan met een hark wat te egaliseren en breng vervolgens de modderplaten aan. Houdt er wel rekening mee dat ze ietsje kunnen verzakken. Het beste kun je ze in het voorjaar dan opnieuw aanbrengen nadat je de ondergoed wel hebt kunnen uitvlakken met een laagje brekerzand er tussen.


Wat moet je vooral níet doen?

Paddockplaten leggen op een ongelijke ondergrond

Leg paddockplaten op een vlakke stevige ondergrond. Doe je dat niet dan is de kans groot dat ze gaan wiebelen, kantelen of wegzakken.

Geen randafwerking gebruiken

Met name bij een ‘on-top’ aanlegmethode kunnen de platen uit elkaar schuiven als je geen randopsluiting gebruikt. De verbindingsstukken van de paddockroosters zijn kwetsbaar voor afbreken wanneer paarden op de randen staan. Dit is bij de MP55 modderplaten niet van toepassing.

Niet nadenken over de waterafvoer

Zelfs de beste plaat werkt niet als het water nergens heen kan. Denk dus altijd aan een afloop van 2% om water te sturen. Stuur het water naar lager gelegen delen. Het weiland, een wadi of anderzijds greppels.

Denken dat 1m² genoeg is

Onderschat niet hoeveel ruimte je paard nodig heeft op een voerplek. Er is ruimte nodig om met alle 4 de hoeven droog te staan, om te keren en eventueel andere kuddegenoten te ontwijken. Maak dergelijke verstevigde plekken ruim genoeg – liever net te groot dan te klein om het opwippen van paddockroosters te voorkomen.

Hulp nodig bij het kiezen?

Wil je advies over welke plaat past bij jouw situatie? Of zoek je hulp bij de aanleg van een duurzame paddock?

Plan een Krabbel & Babbel adviessessie. – ik denk graag met je mee!

Reacties
Categorieën