Natuurinclusieve paardenhuisvesting is een duurzame aanpak die de impact van paardenhuisvesting op het milieu vermindert en tegelijkertijd het paardenwelzijn vergroot. In deze benadering worden paardenstallen, weiden, paddocks en -faciliteiten zorgvuldig ontworpen én beheerd zodat ze niet enkel de gezondheid en het welzijn van paarden bevorderen, maar tegelijkertijd ook de biodiversiteit te ondersteunen en natuurlijke ecosystemen te behouden. Zo zijn weidebeheer, erfbeplanting, waterbeheer, bodemgezondheid en biodiversiteit enkele aspecten waarin natuur en paardenwelzijn eenvoudig te verenigen zijn.
Weidemanagement
Een gevarieerde weide met een grote verscheidenheid aan plantensoorten is goed voor de ontwikkeling van de biodiversiteit. Het trekt meer soorten insecten aan, die op hun beurt weer meer vogels en andere insecteneters aantrekken. Een gezonde weide met een gesloten zoden voorkomt dat gronddeeltjes en belangrijke voedingstoffen wegslijten onder de invloed van wind en/of water. Het geven van gezonde weidegang heeft ook voor paarden veel voordelen. Het biedt hen de mogelijkheid om te foerageren en bevordert hun fysieke en mentale welzijn. Wist je dat;
- Gedurende het grazen bevindt het hoofd zich lager dan de longen. Dit zorgt ervoor dat paarden op een natuurlijke manier vocht uit de longen afvoeren;
- Paarden die veel bewegen door hapje-stapje te eten hebben een betere bloedcirculatie en gezondere hoeven; In een biodiverse weiden volgen paarden een natuurlijk patroon van grazen, kauwen, browsen, zoeken naar voedsel etc;
- Paarden die veel buiten zijn maken meer vitamine D aan onder de invloed van zonlicht.
Erfbeplanting
Het integreren van natuurlijke elementen in de paardenhuisvesting, zoals bomen, struiken en andere vegetatie, zorgt voor een natuurlijkere leefomgeving. Vrijstaande bomen, bomenrijen, houtsingels of houtwallen zorgen voor schaduw en beschutting. Wilde dieren gebruiken deze elementen als groene stapsteen of corridor in een versnipperd landschap. Wist je dat;
- Vleermuizen en dassen lijnvormige elementen in het landschap gebruiken om zich te verplaatsen;
- Heggen en hagen een enorme soortenrijkdom kennen omdat er heel veel soorten gebruik van maken. Voor sommige dieren is een heg hun huis, hier brengen ze hun leven door. Andere dieren gebruiken de heg als een warenhuis waar ze voedsel vinden. Weer andere dieren gebruiken de heg als een snelweg om zich langs de verplaatsen.
Waterbeheer
Door het opvangen en hergebruiken van regenwater kun je het waterverbruik flink terugbrengen en de belasting van het lokale watersysteem te verminderen. Bovendien vinden veel paarden regenwater veel smakelijker.
Ook in de weide kun je regenwater opslaan. Een procent organische stof kan per hectare zo'n 170 kubieke meter water vasthouden. Wist je dat:Je het organische stof gehalte kunt verhogen door regelmatig een compostbemesting te geven? Deze compost kun je maken van je eigen paardenmest.
Bodemgezondheid
Een gezonde bodem ontwikkel je door allereerst geen chemicaliën te gebruiken. Vervolgens wil je het bodemleven stimuleren door het te voeden met compost. Ook is het belangrijk om de bodem te beschermen van extreme weersinvloeden.
- Zorg daarom dat de bodem bedekt blijft.
- Voorkom overbegrazing en overbetreding.
- Dek kale plekken af mulch.
Biodiversiteit
Elke paardenhouder kan de biodiversiteit rondom paardenstallen en paardenweides stimuleren. Zo is er altijd ruimte om bloemrijke stroken aan te leggen, het grasland kruidenrijker te maken, en insectenhotels en nestkasten te creëren. Dit kan helpen bij het behoud van belangrijke bestuivende insecten en het aantrekken van vogels en andere dieren.
Win win
Door deze natuurinclusieve benadering toe te passen, kan paardenhuisvesting harmonieus worden geïntegreerd in de natuurlijke omgeving en kunnen zowel het welzijn van de paarden als de biodiversiteit worden bevorderd. Samen maken we de paardensector groen.